Om Arctic Open Downhill

Arctic Open Downhill (AOD) arrangeres av duoen Hagen & Holm, formelt under selskapet Arctic Open Events AS

Bjarne Hagen og Jørn Holm har siden starten i 2019 stått bak dette populære sparkeløpet og folkefesten i Sørkjosfjellet.

Idèen kom til når Bjarne Hagen og datteren en vinterdag i 2018 fant ut at de skulle kjøre ned Sørkjosfjellet på spark. Det var så morsomt at han så muligheten for å skape noe ut av dette! Resten er historie – tre suksessfulle sparkeløp i henholdsvis 2019, 2020 og 2022 er så langt gjennomført. Løpet i 2021 ble dessverre avlyst pga koronapandemi og egentlig var løpet i 2022 også avlyst. Men så åpnet samfunnet opp igjen og på svært kort tid kastet vi oss rundt for å få dette til som planlagt.

Velkommen til folkefest!

Se for deg å sette utfor på en islagt tidligere E6-trasé, 3,5km ned et fjell, med sparkstøtting. Du kan enten kjøre på tid i racingklasser med fart opp mot 50km/t – eller du ta på deg kostymer og pimpe sparken i turklassen i et roligere tempo!

Arctic Open Downhill er en sparkekonkurranse og showløp i Nordreisa, Troms. Løpet har blitt arrangert tre ganger nå og har blitt en ren folkefest.

Etter at E6 over Sørkjosfjellet ble lagt i tunnel, ble vegen over fjellet til en slags turvei for folket. Men vi så mulighetene for å skape noe helt spesielt her og det klarte vi.

Arrangementet setter regionen på kartet, skaper stort engasjement lokalt og mange setter virkelig fantasien til verks når de bygger om sparkstøttinger og lager kostymer. Noen deltar kun for farten sin del, da racing-klassene kan oppnå en fart oppimot 50km/t under gode forhold.

Vår målgruppe er alle! Vi har muligheter for deltagelse for alt fra barn til bedrifter – og som publikum er dette en familiebegivenhet. Folk kan delta i klassene herrer/kvinner/bedrift racing med individuell tidtaking og åpen turklasse som kun handler om å ha det gøy. Vi har også Arctic Open Mini, som er et barneløp for de opptil 13 år og benytter kun nedre halvdel av løypa. Dette er en av tingene vi tenker å jobbe videre med frem til februar 2023.

Bred mediedekning

Arctic Open Downhill er et arrangement som i alle år har hatt bred mediedekning. I tillegg til direktesendinger og reportasjer i lokale og regionale aviser, har det vært innslag i både NRK radio og TV, deriblant i «Norge rundt». Under arrangementet i 2020 var TV2 til stede og gjorde direkteinnslag på Nyhetskanalen som gikk i reprise i to dager.

Planleggingen mot neste arrangement er i full gang og vi tenker å ta det hele opp et hakk. Vi vil jobbe mot å få til bredere mediedekning, egen kjendisklasse, større premier, storskjermer, nasjonalt profilert speaker og mye annet. Men hva vi får til avhenger av hva vi klarer å få finansiert.

Vårt store mål er å bidra til å øke bo-lysten og bli-lysten i regionen. Arrangementet handler ikke bare om denne ene dagen – Det handler også om de timene som familier bruker sammen på å dekorere sparkene sine eller samarbeid og sosial samhandling innad i bedrifter for å lage den beste/raskeste sparken. Selve arrangementet skal være en folkefest, men samtidig en mulighet for næringslivet å vise seg frem. Derfor satser vi som vanlig på å ikke ha noen inngangsbillett for publikum i fjellet og finansiere arrangementet via sponsormidler, støtte og frivillig innsats. I tillegg overlater vi alt kiosksalg til en lokal frivillig organisasjon, som gir merinntekter i dennes klubbkasse.

Etter sparkeløpet er stort Afterspark i Nordreisa idrettshall med premieutdeling og underholdning med kjente artister!

Jørn Holm og Bjarne Hagen
Jørn Holm og Bjarne Hagen